Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Santa Margarida de Pampa

Santa Margarida de PampaPampa (o també escrit Pampe) és una entitat de població del municipi de Castellar de la Ribera situat a la banda més occidental del terme municipal, a l'entorn de les terres drenades pel barranc de Coscollola.

L'església parroquial, dedicada a Santa Margarida, és a la dreta de la rasa de Solanes. La despoblació del territori (el lloc de Pampa va quedar deshabitat el 1960) ha comportat que hagi deixat de ser lloc de culte dominical i aquest ha estat traslladat a l'església de la Mare de Déu de Sa Vila, parròquia de Ceuró. Únicament s'hi celebra missa el dia de la seva Festa Major, el tercer diumenge de setembre.

L'església de Pampa ja és esmentada l'any 839 en l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell amb el topònim Pampano, que etimològicament ve del llatí pampinu: fulla de la figuera. Hi ha documentació que la primitiva església va ser reconstruïda a final del segle XI. L'església actual que, a diferència de les dues masies veïnes, es conserva en bon estat, no és pas l'esmentada del segle XI, ja que va ser totalment reconstruïda al mateix lloc l'any 1906.