Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Pere de Castellar

Sant Pere de CastellarLa parròquia de Sant Pere de Castellar està situada a la part més central del municipi. D'aquí bé el fet que es consideri el nucli del municipi. Bona part dels habitants del municipi pertany a aquesta parròquia.

Sant Pere de Castellar és l'església parroquial. Al costat de l'església s'hi troben altres edificacions: la rectoria, la casa del comú i un parell de cases de pagès, prop de les restes de l’antic castell de Castellar. L'església de Sant Pere de Castellar està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Sant Pere de Castellar és una construcció romànica molt desfigurada per les reformes posteriors, especialment les efectuades al segle XVIII. L'església actual és del S. XVIII, però amb fonts documentals que daten la construcció de la primera església l'any 1037. L'església és de planta rectangular amb dues capelles laterals. A l'interior, s'hi troba el cor i la volta de canó. S'ha de destacar també l'altar barroc amb un retaule.

A l'exterior, destaca el campanar d'espadanya amb dues finestres i l'ull de bou del frontis. Al mur de tramuntana del temple, vora el frontis, hi ha encastat un bloc de pedra rectangular, decorat amb dos motius inscrits en sengles cercles. També hi ha un altre carreu a l'interior dels baixos de la rectoria. Hi ha esculpida una creu potençada a la part esquerra i un gran sol a mà dreta.

L'església de Sant Pere de Castellar celebra la seva Festa Major el dia 15 d'agost.