Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Andreu de Clarà

Sant Andreu de ClaràClarà, situat a l'extrem de llevant del terme municipal, és actualment la parròquia on hi viuen més habitants del municipi de Castellar de la Ribera. El nucli parroquial es situa a l'església de Sant Andreu de Clarà, datada dins el començament del segle XII, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Aturonada en el contrafort de la serra que separa el Cardener del Segre, l’església de Sant Andreu de Clarà té el seu origen en època medieval, però l’aspecte que presenta actualment és fruit de les reformes que s’hi feren al segle XVIII. Aleshores la nau originària, coberta amb volta de canó apuntada, quedà flanquejada per capelles laterals i probablement s’allargà per la part de ponent, on es construí el cor.

Cal destacar la presència del retaule fet el 1162 per l'escultor Feliu Vidal i el pintor Josep Bordons.

Des del 1043 tenim notícia de l'existència del castell de Sant Andreu de Clarà. Això vol dir que hi havia una residència feudal i una església que era parròquia, i per tant, hi havia també molts masos i famílies. El temple parroquial situat en un lloc alterós, domina tot el terme.

Actualment es celebren misses quinzenals pels parroquians, i el primer diumenge després de la Mare de Déu d'agost, Sant Andreu de Clarà celebra la seva Festa Major.