Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“Aprenentatge Servei”

Proposta educativa portada a terme a Castellar de la Ribera per alumnes de l’Escola Agrària del Solsonès

DILLUNS 15 FEBRER 2021

- Tallada de pins al Local Social

- Arranjament de la Necròpolis del Llor


Hi ha participat 8 alumnes del cicle formatiu de grau superior de Gestió Forestal i del Medi Natural de l’Escola Agrària del Solsonès.
L’Aprenentatge Servei és una metodologia educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.
Aquesta metodologia s’ha posat en pràctica a Castellar de la Ribera en dues actuacions de cinc dies de durada cada una.

En la primera s’ha dut a terme una tallada de pins de grans dimensions que envoltaven a dos edificis municipals, el local social i el pavelló poliesportiu, per donar compliment a la normativa de prevenció d’incendis. Aquests tallada també ha de contribuir a frenar la propagació de la processionària en aquella zona ja que els pins tallats n’estaven molt afectats. Les restes de la tallada (brancada) es van triturar allà mateix i la fusta es va trossejar i apilar per fer-ne ús en les instal·lacions municipals.

La segona actuació s’ha dut a terme a la necròpolis del Llor on els alumnes de l’Escola Agrària hi han realitzat una sèrie de treballs per facilitar l’accés al visitant:

  • S’ha començat per redibuixar el traçat del recorregut ja que l’anterior, que era circular, va quedar tallat a causa de les obres al terreny veí a la necròpolis.
  • S’ha fet nova tota la senyalització, des del mapa d’entrada que marca el nou recorregut, fins als plafons informatius.
  • S’ha consolidat els vessants més pendents per minimitzar-ne l’erosió i fer-los accessibles amb escales de fusta.
  • Dels quatre ponts, dos s’han reconstruït i dos més s’han fet de nou. Pels ponts nous, fets pels mateixos alumnes, s’ha utilitzat fusta dels pins tallats al Local Social, en la primera actuació.
  • Finalment s’ha desbrossat i netejat el traçat i el voltant de les tombes. Hi havia arbres caiguts a conseqüència del temporal Glòria i també soques d’antigues actuacions i neteges.

No cal dir que l’experiència ha estat positiva en les dues actuacions. En la tallada de la primera actuació, els alumnes han tingut l’oportunitat de realitzar unes pràctiques força complexes donada la grandària dels arbres i la proximitat dels edificis, i el municipi ha pogut donar compliment a la normativa de prevenció d’incendis.
En la segona actuació, a la Necròpolis del Llor, emmarcada dins l’ús públic d’un espai històric situat al medi natural, l’alumnat ha tingut l’oportunitat de realitzar una pràctica real d’una de les possibles sortides professionals que ofereix el cicle.
L’Ajuntament de Castellar de la Ribera agraeix a l’alumnat i al professorat de l’Escola Agrària del Solsonès la feina realitzada al municipi i els reconeix i valora la professionalitat en què s’han portat a terme.

Galeria d'imatges